B. POSEBNI DEL

1. PREDMETNIK: GASTRONOMIJA IN TURIZEM SI/ SSI 2017

Oznaka

Programske enote

Obvezno/ izbirno

Skupno število ur

Število kreditnih točk

A – Splošnoizobraževalni predmeti

P1

Slovenščina

obvezno

487

24

P2

Italijanščina

obvezno

272

13

P3

Tuji jezik I

obvezno

417

20

P4

Tuji jezik II

obvezno

210

8

P5

Matematika

obvezno

383

19

P6

Umetnost

obvezno

70

3

P7

Zgodovina

obvezno

105

5

P8

Geografija

obvezno

105

5

P9

Sociologija

izbirno

70

3

P10

Psihologija

izbirno

70

3

P11

Fizika

obvezno

70

3

P12

Kemija

obvezno

70

3

P13

Biologija

obvezno

70

3

P14

Športna vzgoja

obvezno

340

14

Skupaj A

 

2669

123

B – Strokovni moduli

M1

Osnove gostinstva in turizma

obvezno

140

8

M2

Podjetništvo in zakonodaja

obvezno

130

8

M3

Poslovno komuniciranje in IKT

obvezno

133

8

M4

Naravna in kulturna dediščina

obvezno

134

8

M5

Priprava rednih obrokov

izbirno

234

12

M6

Priprava izrednih obrokov

izbirno

230

12

M7

Strežba rednih obrokov

izbirno

132

8

M8

Strežba izrednih obrokov

izbirno

130

8

M9

Turistično spremljanje in vodenje

izbirno

230

12

M10

Svetovanje in prodaja turističnih proizvodov

izbirno

132

8

M11

Obdelava  turističnih informacij

izbirno

234

12

M12

Hotelska in receptorska dela

izbirno

130

8

M13

Priprava  dietnih jedi

izbirno

50

3

M14

Catering

izbirno

50

3

M15

Estetika in senzorika

izbirno

50

3

M16

Kulinarika in vina v Sloveniji in svetu

izbirno

50

3

M 17

Animacija

izbirno

102

6

M 18

Organizacija turističnih storitev

izbirno

105

6

M 19

Dopolnilne dejavnosti v hotelu

izbirno

50

3

M 20

Turistično destinacijski  menedžment

izbirno

50

3

M 21

Restavracijsko slaščičarstvo

izbirno

50

3

M 22

Priprava jedi pred gostom in mešanje pijač

izbirno

50

3

Skupaj B

 

1313

75

Od tega minimalno za praktično izobraževanje:

C- Praktično izobraževanje v šoli

 

Praktični pouk

 

598

24

Č – Praktično usposabljanje z delom

 

Praktično usposabljanje z delom pri delodajalcu

 

266

10

D – Interesne dejavnosti

 

Interesne dejavnosti

 

352

14

E – Odprti del kurikuluma

 

Odprti kurikulum

 

612

27

Skupaj pouka (A+B+E)

 

4594

225

Skupaj praktičnega izobraževanja (C+Č)

 

864

40

Skupaj izobraževanja v šoli (A+B+D+E)

 

4946

239

Skupaj (A+B+Č+D+E)

 

5212

249

Poklicna matura
(izdelek oziroma storitev in zagovor)

 

4

Skupaj kreditnih točk

 

253

 

Število tednov izobraževanja v šoli

 

133

 

Število tednov praktičnega usposabljanja z delom

 

7

 

Število tednov interesnih dejavnosti

 

11

 

Skupno število tednov izobraževanja

 

151

 

Pojasnilo k predmetniku:

Izbirni predmeti: Šola oziroma dijak lahko izbere sociologijo ali psihologijo.
Izbirni strokovni moduli: Šola oziroma dijak lahko izbere strokovne module v obsegu 43 KT izmed strokovnih modulov od M5 do M22.

2.  IZVEDBA IZOBRAŽEVALNEGA PROGRAMA

Izobraževalni program se izvaja v šoli in pri delodajalcih.
Praktično usposabljanje z delom se izvaja pri delodajalcih ali medpodjetniških izobraževalnih centrih.

3. ZNANJA IZVAJALCEV

Oznaka

Splošnoizobraževalni predmeti in strokovni moduli

Izvajalec

Znanje

P1

Slvenščina

učitelj

visokošolskega izobraževanja slovenščine

P2

Italijanščina

učitelj

visokošolskega izobraževanja italijanščine

P3

Tuji jezik 1

učitelj

visokošolskega izobraževanja ustreznega tujega jezika

P4

Tuji jezik 2

učitelj

visokošolskega izobraževanja ustreznega tujega jezika

P5

Matematika

učitelj

visokošolskega izobraževanja matematike

P6

Umetnost

učitelj

visokošolskega izobraževanja umetnosti ali umetnostne zgodovine, likovnega ali glasbenega področja

P7

Zgodovina

učitelj

visokošolskega izobraževanja zgodovine

P8

Geografija

učitelj

visokošolskega izobraževanja geografije

P9

Sociologija

učitelj

visokošolskega izobraževanja sociologije

P10

Psihologija

učitelj

visokošolskega izobraževanja psihologije

P11

Fizika

učitelj

visokošolskega izobraževanja fizike

laborant

srednješolskega izobraževanja s 315 urami  fizike oz. drugih predmetov s fizikalnega predmetnega področja

P12

Kemija

učitelj

visokošolskega izobraževanja kemije

laborant

srednješolskega izobraževanja  s 315 urami  kemije oz. drugih predmetov s kemijskega predmetnega področja

P13

Biologija

učitelj

visokošolskega izobraževanja biologije

laborant

srednješolskega izobraževanja  s 315 urami  biologije oz. drugih predmetov z biološkega predmetnega področja

P14

Športna vzgoja

učitelj

visokošolskega izobraževanja športne vzgoje

M1

Osnove  gostinstva in turizma

učitelj

visokošolskega izobraževanja  živilske tehnologije, biologije, kemije; turizma, hotelirstva, geografije ali ekonomije

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali visokošolskega izobraževanja gostinstva, hotelirstva, živilstva ali gospodinjstva, turizma, hotelirstva, geografije ali ekonomije

M2

Podjetništvo in zakonodaja

učitelj

visokošolskega izobraževanja turizma, hotelirstva, prava,  ekonomije ali  organizacije

M3

Poslovno komuniciranje in informacijsko komunikacijske tehnologije

učitelj

vsebinski sklop Poslovno komuniciranje visokošolskega izobraževanja  psihologije, pedagogike, sociologije, komunikologije, novinarstva, turizma, hotelirstva, ekonomije ali organizacije;  
vsebinski sklop IKT
visokošolskega izobraževanja računalništva in informatike

učitelj praktičnega pouka

vsebinski sklop IKT ,
visokošolskega izobraževanja računalništva in informatike

M4

Naravna in kulturna dediščina

učitelj

visokošolskega izobraževanja turizma, hotelirstva, geografije, sociologije, zgodovine, etnologije, umetnostne zgodovine ali živilske tehnologije

M5

Priprava rednih obrokov

učitelj

visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije kemije, hotelirstva, ekonomije ali organizacije

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali visokošolskega izobraževanja gostinstva, hotelirstva, živilstva ali gospodinjstva

M6

Priprava izrednih obrokov

učitelj

visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije kemije, hotelirstva, ekonomije ali organizacije

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali visokošolskega izobraževanja gostinstva, hotelirstva, živilstva ali gospodinjstva 

M7

Strežba rednih obrokov

učitelj

visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije kemije, hotelirstva, ekonomije ali organizacije

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali visokošolskega izobraževanja gostinstva, hotelirstva, živilstva ali gospodinjstva 

M8

Strežba izrednih  obrokov

učitelj

visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije, hotelirstva, ekonomije ali organizacije dela 

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali visokošolskega izobraževanja gostinstva, hotelirstva, živilstva ali gospodinjstva

M9

Turistično spremljanje in vodenje

učitelj

visokošolskega izobraževanja turizma, hotelirstva geografije, zgodovine, etnologije, umetnostne zgodovine  ali ekonomije

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali visokošolskega izobraževanja turizma, hotelirstva geografije, zgodovine, etnologije, umetnostne zgodovine  ali ekonomije

M10

Svetovanje in prodaja turističnih proizvodov

učitelj

visokošolskega izobraževanja turizma, hotelirstva, geografije, zgodovine, etnologije, umetnostne zgodovine  ali ekonomije

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali visokošolskega izobraževanja turizma, hotelirstva, geografije, zgodovine, etnologije, umetnostne zgodovine  ali ekonomije

M11

Obdelava  turističnih informacij

učitelj

visokošolskega izobraževanja turizma, hotelirstva geografije, zgodovine, etnologije, umetnostne zgodovine, ekonomije ali organizacije

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali visokošolskega izobraževanja turizma, hotelirstva, geografije, zgodovine, etnologije, umetnostne zgodovine, ekonomije ali organizacije.

M12

Hotelska in receptorska dela

učitelj

visokošolskega izobraževanja turizma, hotelirstva, ekonomije ali geografije

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali visokošolskega izobraževanja turizma, hotelirstva, ekonomije ali geografije

M13

Priprava dietnih jedi

učitelj

visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije ali kemije

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali visokošolskega izobraževanja gostinstva, hotelirstva, živilstva ali gospodinjstva

M14

Catering

učitelj

visokošolskega izobraževanja  hotelirstva ekonomije ali organizacije,

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali visokošolskega izobraževanja gostinstva, hotelirstva, živilstva ali gospodinjstva

M15

Estetika in senzorika

učitelj

visokošolskega izobraževanja hotelirstva, živilstva ali gospodinjstva

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali visokošolskega izobraževanja gostinstva, hotelirstva, živilstva ali gospodinjstva

M16

Kulinarika in vina v Sloveniji in svetu

učitelj

visokošolskega izobraževanja hotelirstva ali živilstva

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali visokošolskega izobraževanja gostinstva, hotelirstva, živilstva ali gospodinjstva

M 17

Animacija

učitelj

visokošolskega izobraževanja turizma,  hotelirstva, geografije, zgodovine, sociologije kulture, etnologije,  umetnostne zgodovine, ekonomije, organizacije

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali visokošolskega izobraževanja turizma, gostinstva, hotelirstva, geografije, zgodovine, sociologije kulture, etnologije,  umetnostne zgodovine, ekonomije, organizacije,

M18

Organizacija turističnih storitev

učitelj

visokošolskega izobraževanja turizma, ekonomije, organizacije, hotelirstva, geografije, zgodovine, etnologije ali umetnostne zgodovine

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali visokošolskega izobraževanja turizma, ekonomije, organizacije, hotelirstva, geografije, zgodovine, etnologije ali umetnostne zgodovine

M19

Dopolnilne dejavnosti v hotelu

učitelj

visokošolskega izobraževanja turizma, hotelirstva, gospodinjstva, ekonomije ali organizacije

M20

Turistično destinacijski menedžment

učitelj

visokošolskega izobraževanja turizma , hotelirstva, geografije  ali ekonomije

M21

Restavracijsko slaščičarstvo

učitelj

visokošolskega izobraževanja hotelirstva, živilstva ali gospodinjstva

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali visokošolskega izobraževanja gostinstva, hotelirstva, živilstva ali gospodinjstva

M22

Priprava jedi pred gostom in mešanje pijač

učitelj

visokošolskega izobraževanja hotelirstva, živilstva ali gospodinjstva

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali visokošolskega izobraževanja gostinstva, hotelirstva, živilstva ali gospodinjstva