B. POSEBNI DEL

1. PREDMETNIK ŽIVILEC /SPI /2009

Oznaka

Programske enote

Obvezno/ izbirno

Skupno število ur

Število kreditnih točk

A – Splošnoizobraževalni predmeti

P1

Slovenščina

obvezno

213

12

P2

Matematika

obvezno

213

12

P3 

Tuji jezik

obvezno

164

9

P4

Umetnost

obvezno

33

2

P5

Naravoslovje

obvezno

132

6

P6 

Družboslovje

obvezno

132

6

P7 

Športna vzgoja

obvezno

164

7

Skupaj A

 

1051

54

B – Strokovni moduli

M1

IKT in osnove poslovnega komuniciranja

obvezno

98

5

M2

Varovanje okolja z osnovami trajnostnega razvoja

obvezno

66

4

M3

Osnove podjetništva in prodaja

obvezno

98

5

M4

Osnove živilstva

obvezno

77

4

M5

Osnove biotehnologije s prehrano

obvezno

110

6

M6

Gotove jedi

izbirno

325

15

M7

Testeninarstvo

izbirno

325

15

M8

Predelava žit

izbirno

325

15

M9

Predelava sadja in zelenjave

izbirno

325

15

M10

Izdelava brezalkoholnih pijač

izbirno

325

15

M11

Pivovarstvo

izbirno

325

15

M12

Vinarstvo

izbirno

325

15

M13

Žganjarstvo

izbirno

325

15

M14

Izdelava delikates

izbirno

325

15

M15

Oljarstvo

izbirno

325

15

Skupaj B

 

1099

54

Od tega:

C – Praktično izobraževanje v šoli

 

Praktični pouk

 

600

24

Č – Praktično usposabljanje z delom

 

Praktično usposabljanje z delom pri delodajalcu

 

912

37

D – Interesne dejavnosti

 

Interesne dejavnosti

 

160

7

E – Odprti del kurikuluma

 

Odprti kurikulum

 

584

26

Skupaj pouka (A+B+E)

 

2734

134

Skupaj praktičnega izobraževanja (C+Č)

 

1512

61

Skupaj izobraževanja v šoli (A+B+D+E)

 

2894

141

Skupaj (A+B+Č+D+E)

 

3806

178

Zaključni izpit (izdelek oziroma storitev in zagovor)

 

2

Skupaj kreditnih točk

 

180

 

Število tednov izobraževanja v šoli

 

82

 

Število tednov praktičnega izobraževanja v podjetju

 

24

 

Število tednov interesnih dejavnosti

 

5

 

Skupno število tednov izobraževanja

 

111

 

Pojasnila k predmetniku:

Izbirni strokovni moduli: Dijak izbere dva izmed modulov od M6 do M15.

Cilji in vsebine naravoslovja, družboslovja in umetnosti se deloma lahko izvajajo v strokovnih modulih v različnih oblikah pouka. Načine, oblike in obseg povezovanja določi šola v izvedbenem kurikulu.

Z individualno učno pogodbo se obseg praktičnega pouka lahko zmanjša in nadomesti s praktičnim usposabljanjem z delom, ki se lahko poveča na največ 53 tednov.

2. IZVEDBA IZOBRAŽEVALNEGA PROGRAMA

Izobraževalni program se izvaja v šoli in pri delodajalcih.

Praktično usposabljanje z delom se izvaja pri delodajalcih ali medpodjetniških izobraževalnih centrih.

3. ZNANJE IZVAJALCEV

Oznaka

Splošnoizobraževalni predmeti in strokovni moduli

Izvajalec

Znanje

P1

Slovenščina

 

učitelj

visokošolska izobrazba iz slovenščine

P2

Matematika

 

učitelj

visokošolska izobrazba iz matematike

 

P3

Tuji jezik

 

učitelj

visokošolska izobrazba iz ustreznega tujega jezika

P4

Umetnost

učitelj

visokošolska izobrazba iz glasbe, likovne umetnosti ali umetnostne zgodovine

P5

 

Naravoslovje

učitelj

visokošolska izobrazba iz biologije, kemije ali fizike

laborant

 

srednješolska izobrazba s 315 urami biologije, kemije ali fizike ali drugih predmetov z biološkega, kemijskega ali fizikalnega predmetnega področja

P6

Družboslovje

učitelj

visokošolska izobrazba iz zgodovine, geografije ali sociologije

P7

Športna vzgoja

 

učitelj

visokošolska izobrazba iz športne vzgoje

M1

IKT in osnove poslovnega komuniciranja

učitelj

visokošolska izobrazba iz računalništva ali informatike

ali visokošolska izobrazba iz živilstva, kmetijstva, zootehnike, hortikulture ali gozdarstva, ali visokošolska izobrazba katerekoli smeri in je končal študijski program izpopolnjevanja iz računalništva in informatike v obsegu najmanj 375 ur (vsebinski sklop informacijsko komunikacijska tehnologija)

učitelj

visokošolska izobrazba iz psihologije, pedagogike, sociologija, ekonomije ali organizacije dela

(vsebinski sklop osnove poslovnega komuniciranja)

učitelj praktičnega pouka

visokošolska ali višješolska strokovna izobrazba iz vrtnarstva, hortikulture, kmetijstva, zootehnike, živilstva in gozdarstva ali računalništva in informatike ali visokošolska izobrazba katerekoli smeri in je končal študijski program izpopolnjevanja iz računalništva in informatike v obsegu 375 ur

(vsebinski sklop informacijska komunikacijska tehnologija)

učitelj praktičnega pouka

visokošolska izobrazba psihologije, pedagogike, sociologije, ekonomije ali organizacije dela

(vsebinski sklop osnove poslovnega komuniciranja)

M2

 

Varovanje okolja z osnovami trajnostnega razvoja

učitelj

visokošolska izobrazba iz živilstva, kmetijstva, zootehnike, hortikulture, gozdarstva, etnologije, biologije, kemije, geografije ali fizike

učitelj praktičnega pouka

višješolska ali visokošolska izobrazba iz kmetijstva, hortikulture, živilstva ali gozdarstva, kemije, biologije, geografije ali fizike

laborant

srednješolska izobrazba s 315 urami biologije, kemije ali fizike ali drugih predmetov z biološkega, kemijskega ali fizikalnega predmetnega področja

M3

 

Osnove podjetništva in prodaja

učitelj

 

 

 

visokošolska izobrazba iz ekonomije, organizacije, menedžmenta, psihologije, pedagogike, sociologije, živilstva, kmetijstva, zootehnike, hortikulture ali gozdarstva

učitelj praktičnega pouka

višješolska ali visokošolska izobrazba iz živilstva, vrtnarstva, hortikulture, kmetijstva, zootehnike, gozdarstva ali gostinstva

 

M4

 

Osnove živilstva

učitelj

 

visokošolska izobrazba iz živilstva

 

učitelj praktičnega pouka

višješolska ali visokošolska izobrazba iz živilstva

 

laborant

srednješolska strokovna izobrazba iz živilstva ali kemije ali srednješolska izobrazba.

M5

 

Osnove biotehnologije s prehrano

učitelj

 

 

visokošolska izobrazba iz živilstva ali biotehnologije ali veterine

 

učitelj praktičnega pouka

višješolska ali visokošolska izobrazba iz živilstva

 

laborant

srednješolska strokovna izobrazba iz živilstva ali kemije ali srednješolska izobrazba.

M6

Gotove jedi

 

učitelj

visokošolska izobrazba iz živilstva

učitelj praktičnega pouka

srednješolska ali višješolska izobrazba iz živilstva

laborant

srednješolska strokovna izobrazba iz živilstva ali kemije ali srednješolska izobrazba.

M7

Testeninarstvo

 

učitelj

visokošolska izobrazba iz živilstva

 

učitelj praktičnega pouka

srednješolska ali višješolska izobrazba iz živilstva

laborant

srednješolska strokovna izobrazba iz živilstva ali kemije ali srednješolska izobrazba.

M8

Predelava žit

učitelj

visokošolska izobrazba iz živilstva

 

učitelj praktičnega pouka

srednješolska ali višješolska izobrazba iz živilstva

laborant

srednješolska strokovna izobrazba iz živilstva ali kemije ali srednješolska izobrazba.

M9

Predelava sadja in zelenjave

 

učitelj

visokošolska izobrazba iz živilstva

 

učitelj praktičnega pouka

srednješolska ali višješolska izobrazba iz živilstva

laborant

srednješolska strokovna izobrazba iz živilstva ali kemije ali srednješolska izobrazba.

M10

Izdelava brezalkoholnih pijač

učitelj

visokošolska izobrazba iz živilstva

 

učitelj praktičnega pouka

srednješolska ali višješolska izobrazba iz živilstva

laborant

srednješolska strokovna izobrazba iz živilstva ali kemije ali srednješolska izobrazba.

M11

Pivovarstvo

učitelj

visokošolska izobrazba iz živilstva

 

učitelj praktičnega pouka

srednješolska ali višješolska izobrazba iz živilstva

laborant

srednješolska strokovna izobrazba iz živilstva ali kemije ali srednješolska izobrazba.

M12

Vinarstvo

učitelj

visokošolska izobrazba iz živilstva

 

učitelj praktičnega pouka

srednješolska ali višješolska izobrazba iz živilstva

laborant

srednješolska strokovna izobrazba iz živilstva ali kemije ali srednješolska izobrazba.

M13

Žganjarstvo

učitelj

visokošolska izobrazba iz živilstva

 

učitelj praktičnega pouka

srednješolska ali višješolska izobrazba iz živilstva

laborant

srednješolska strokovna izobrazba iz živilstva ali kemije ali srednješolska izobrazba.

M14

Izdelava delikates

učitelj

visokošolska izobrazba iz živilstva

 

učitelj praktičnega pouka

srednješolska ali višješolska izobrazba iz živilstva

laborant

srednješolska strokovna izobrazba iz živilstva ali kemije ali srednješolska izobrazba.

M15

Oljarstvo

učitelj

visokošolska izobrazba iz živilstva

 

učitelj praktičnega pouka

srednješolska ali višješolska izobrazba iz živilstva

laborant

srednješolska strokovna izobrazba iz živilstva ali kemije ali srednješolska izobrazba.