Oznaka |
Programske enote |
Obvezno/ izbirno |
Skupno število ur |
Število kreditnih točk |
A – Splošnoizobraževalni predmeti |
||||
P1 |
Slovenščina |
obvezno |
213 |
12 |
P2 |
Matematika |
obvezno |
213 |
12 |
P3 |
Tuji jezik |
obvezno |
164 |
9 |
P4 |
Umetnost |
obvezno |
33 |
2 |
P5 |
Naravoslovje |
obvezno |
132 |
6 |
P6 |
Družboslovje |
obvezno |
132 |
6 |
P7 |
Športna vzgoja |
obvezno |
164 |
7 |
Skupaj A |
|
1051 |
54 |
|
B – Strokovni moduli |
||||
M1 |
IKT in osnove poslovnega komuniciranja |
obvezno |
98 |
5 |
M2 |
Varovanje okolja z osnovami trajnostnega razvoja |
obvezno |
66 |
4 |
M3 |
Osnove podjetništva in prodaja |
obvezno |
98 |
5 |
M4 |
Osnove živilstva |
obvezno |
77 |
4 |
M5 |
Osnove biotehnologije s prehrano |
obvezno |
110 |
6 |
M6 |
Gotove jedi |
izbirno |
325 |
15 |
M7 |
Testeninarstvo |
izbirno |
325 |
15 |
M8 |
Predelava žit |
izbirno |
325 |
15 |
M9 |
Predelava sadja in zelenjave |
izbirno |
325 |
15 |
M10 |
Izdelava brezalkoholnih pijač |
izbirno |
325 |
15 |
M11 |
Pivovarstvo |
izbirno |
325 |
15 |
M12 |
Vinarstvo |
izbirno |
325 |
15 |
M13 |
Žganjarstvo |
izbirno |
325 |
15 |
M14 |
Izdelava delikates |
izbirno |
325 |
15 |
M15 |
Oljarstvo |
izbirno |
325 |
15 |
Skupaj B |
|
1099 |
54 |
|
Od tega: |
||||
C – Praktično izobraževanje v šoli |
||||
|
Praktični pouk |
|
600 |
24 |
Č – Praktično usposabljanje z delom |
||||
|
Praktično usposabljanje z delom pri delodajalcu |
|
912 |
37 |
D – Interesne dejavnosti |
||||
|
Interesne dejavnosti |
|
160 |
7 |
E – Odprti del kurikuluma |
||||
|
Odprti kurikulum |
|
584 |
26 |
Skupaj pouka (A+B+E) |
|
2734 |
134 |
|
Skupaj praktičnega izobraževanja (C+Č) |
|
1512 |
61 |
|
Skupaj izobraževanja v šoli (A+B+D+E) |
|
2894 |
141 |
|
Skupaj (A+B+Č+D+E) |
|
3806 |
178 |
|
Zaključni izpit (izdelek oziroma storitev in zagovor) |
|
2 |
||
Skupaj kreditnih točk |
|
180 |
||
|
||||
Število tednov izobraževanja v šoli |
|
82 |
|
|
Število tednov praktičnega izobraževanja v podjetju |
|
24 |
|
|
Število tednov interesnih dejavnosti |
|
5 |
|
|
Skupno število tednov izobraževanja |
|
111 |
|
Pojasnila k predmetniku:
Izbirni strokovni moduli: Dijak izbere dva izmed modulov od M6 do M15.
Cilji in vsebine naravoslovja, družboslovja in umetnosti se deloma lahko izvajajo v strokovnih modulih v različnih oblikah pouka. Načine, oblike in obseg povezovanja določi šola v izvedbenem kurikulu.
Z individualno učno pogodbo se obseg praktičnega pouka lahko zmanjša in nadomesti s praktičnim usposabljanjem z delom, ki se lahko poveča na največ 53 tednov.
Izobraževalni program se izvaja v šoli in pri delodajalcih.
Praktično usposabljanje z delom se izvaja pri delodajalcih ali medpodjetniških izobraževalnih centrih.
Oznaka |
Splošnoizobraževalni predmeti in strokovni moduli |
Izvajalec |
Znanje |
P1 |
Slovenščina
|
učitelj |
visokošolska izobrazba iz slovenščine |
P2 |
Matematika
|
učitelj |
visokošolska izobrazba iz matematike
|
P3 |
Tuji jezik
|
učitelj |
visokošolska izobrazba iz ustreznega tujega jezika |
P4 |
Umetnost |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz glasbe, likovne umetnosti ali umetnostne zgodovine |
P5
|
Naravoslovje |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz biologije, kemije ali fizike |
laborant
|
srednješolska izobrazba s 315 urami biologije, kemije ali fizike ali drugih predmetov z biološkega, kemijskega ali fizikalnega predmetnega področja | ||
P6 |
Družboslovje |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz zgodovine, geografije ali sociologije |
P7 |
Športna vzgoja
|
učitelj |
visokošolska izobrazba iz športne vzgoje |
M1 |
IKT in osnove poslovnega komuniciranja |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz računalništva ali informatike ali visokošolska izobrazba iz živilstva, kmetijstva, zootehnike, hortikulture ali gozdarstva, ali visokošolska izobrazba katerekoli smeri in je končal študijski program izpopolnjevanja iz računalništva in informatike v obsegu najmanj 375 ur (vsebinski sklop informacijsko komunikacijska tehnologija) |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz psihologije, pedagogike, sociologija, ekonomije ali organizacije dela (vsebinski sklop osnove poslovnega komuniciranja) |
||
učitelj praktičnega pouka |
visokošolska ali višješolska strokovna izobrazba iz vrtnarstva, hortikulture, kmetijstva, zootehnike, živilstva in gozdarstva ali računalništva in informatike ali visokošolska izobrazba katerekoli smeri in je končal študijski program izpopolnjevanja iz računalništva in informatike v obsegu 375 ur (vsebinski sklop informacijska komunikacijska tehnologija) |
||
učitelj praktičnega pouka |
visokošolska izobrazba psihologije, pedagogike, sociologije, ekonomije ali organizacije dela (vsebinski sklop osnove poslovnega komuniciranja) |
||
M2
|
Varovanje okolja z osnovami trajnostnega razvoja |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz živilstva, kmetijstva, zootehnike, hortikulture, gozdarstva, etnologije, biologije, kemije, geografije ali fizike |
učitelj praktičnega pouka |
višješolska ali visokošolska izobrazba iz kmetijstva, hortikulture, živilstva ali gozdarstva, kemije, biologije, geografije ali fizike |
||
laborant |
srednješolska izobrazba s 315 urami biologije, kemije ali fizike ali drugih predmetov z biološkega, kemijskega ali fizikalnega predmetnega področja | ||
M3
|
Osnove podjetništva in prodaja |
učitelj
|
visokošolska izobrazba iz ekonomije, organizacije, menedžmenta, psihologije, pedagogike, sociologije, živilstva, kmetijstva, zootehnike, hortikulture ali gozdarstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolska ali visokošolska izobrazba iz živilstva, vrtnarstva, hortikulture, kmetijstva, zootehnike, gozdarstva ali gostinstva
|
||
M4
|
Osnove živilstva |
učitelj
|
visokošolska izobrazba iz živilstva
|
učitelj praktičnega pouka |
višješolska ali visokošolska izobrazba iz živilstva |
||
laborant |
srednješolska strokovna izobrazba iz živilstva ali kemije ali srednješolska izobrazba. |
||
M5
|
Osnove biotehnologije s prehrano |
učitelj
|
visokošolska izobrazba iz živilstva ali biotehnologije ali veterine
|
učitelj praktičnega pouka |
višješolska ali visokošolska izobrazba iz živilstva |
||
laborant |
srednješolska strokovna izobrazba iz živilstva ali kemije ali srednješolska izobrazba. |
||
M6 |
Gotove jedi
|
učitelj |
visokošolska izobrazba iz živilstva |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolska ali višješolska izobrazba iz živilstva |
||
laborant |
srednješolska strokovna izobrazba iz živilstva ali kemije ali srednješolska izobrazba. |
||
M7 |
Testeninarstvo
|
učitelj |
visokošolska izobrazba iz živilstva
|
učitelj praktičnega pouka |
srednješolska ali višješolska izobrazba iz živilstva |
||
laborant |
srednješolska strokovna izobrazba iz živilstva ali kemije ali srednješolska izobrazba. |
||
M8 |
Predelava žit |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz živilstva
|
učitelj praktičnega pouka |
srednješolska ali višješolska izobrazba iz živilstva |
||
laborant |
srednješolska strokovna izobrazba iz živilstva ali kemije ali srednješolska izobrazba. |
||
M9 |
Predelava sadja in zelenjave
|
učitelj |
visokošolska izobrazba iz živilstva
|
učitelj praktičnega pouka |
srednješolska ali višješolska izobrazba iz živilstva |
||
laborant |
srednješolska strokovna izobrazba iz živilstva ali kemije ali srednješolska izobrazba. |
||
M10 |
Izdelava brezalkoholnih pijač |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz živilstva
|
učitelj praktičnega pouka |
srednješolska ali višješolska izobrazba iz živilstva |
||
laborant |
srednješolska strokovna izobrazba iz živilstva ali kemije ali srednješolska izobrazba. |
||
M11 |
Pivovarstvo |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz živilstva
|
učitelj praktičnega pouka |
srednješolska ali višješolska izobrazba iz živilstva |
||
laborant |
srednješolska strokovna izobrazba iz živilstva ali kemije ali srednješolska izobrazba. |
||
M12 |
Vinarstvo |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz živilstva
|
učitelj praktičnega pouka |
srednješolska ali višješolska izobrazba iz živilstva |
||
laborant |
srednješolska strokovna izobrazba iz živilstva ali kemije ali srednješolska izobrazba. |
||
M13 |
Žganjarstvo |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz živilstva
|
učitelj praktičnega pouka |
srednješolska ali višješolska izobrazba iz živilstva |
||
laborant |
srednješolska strokovna izobrazba iz živilstva ali kemije ali srednješolska izobrazba. |
||
M14 |
Izdelava delikates |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz živilstva
|
učitelj praktičnega pouka |
srednješolska ali višješolska izobrazba iz živilstva |
||
laborant |
srednješolska strokovna izobrazba iz živilstva ali kemije ali srednješolska izobrazba. |
||
M15 |
Oljarstvo |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz živilstva
|
učitelj praktičnega pouka |
srednješolska ali višješolska izobrazba iz živilstva |
||
laborant |
srednješolska strokovna izobrazba iz živilstva ali kemije ali srednješolska izobrazba. |